С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Студент на годината '2014 е от Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Студент на годината '2014 е от Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Печат Е-мейл
(0 гласа)
За осма поредна година на официална церемония, състояла се на 03. декември 2014 година, Националното представителство на студентските съвети отличи най-изявените студенти на България. Големият националния приз „Студент на годината" обяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той връчи наградата за 2014 г. на Владислав Харалампиев, студент в специалност „Компютърни науки" в СУ „Св. Климент Охридски".
„Да бъдеш пръв сред първите и избран измежду няколкостотин студенти е голяма привилегия". С тези думи проф. Денков поздрави победителя и му подари смартфон от името на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, под чиито патронаж се провежда конкурсът. Победителя получи покана от заместник-министър Денков за стаж по специалността му в подходяща дирекция в МОН.
 
 
На церемонията в Централен Военен клуб - София, бяха обявени също победителите в 10 категории: спорт, технически науки, педагогически науки, природни науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, аграрни науки, изкуства, сигурност и отбрана, здравеопазване. Във всяко направление имаше по три номинации, съответно трето, второ и първо място.
 
Другата голяма награда „Чуждестранен студент на годината" връчи доц. д-р Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование" в МОН. Носителят на тази награда е молдовският студент Иван Иванов Доминика, който в момента е докторант в БАН.
 
 
Наградените студенти в категориите са:
  • Педагогически науки: Петя Петрова от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство
  • Хуманитарни науки: Ани Филипова - Каменова от Великотърновски университет „Cв. Св. Кирил и Методий"
  • Социални, стопански и правни науки: Ани Колева от Университет за национално и световно стопанство
  • Природни науки, математика и информатика: Сиво Даскалов от Технически университет - Варна
  • Технически науки: Елица Гешева от Университет по архитектура, строителство и геодезия
  • Аграрни науки и ветеринарна медицина: Маргарита Лазова от Лесотехнически университет
  • Здравеопазване: Петър Мирянов от Медицински университет - Пловдив
  • Спорт: Станимира Петрова от Национална спортна академия "Васил Левски"
  • Изкуства: Стефан Велев от Нов Български Университет
  • Сигурност и отбрана: Даниел Такев от Национален военен университет "Васил Левски"
„Когато си млад, можеш, но не всичко знаеш... Когато си стар, знаеш, но не всичко можеш... Но щом в младостта си знаеш, и можеш, то заслужаваш да бъдеш забелязан и подкрепен." Това каза председателя на НПСС – д-р Ангел Георгиев по-повод избора на най-добрите студенти.
 
Първото издание на конкурса се провежда през декември 2006 г. Идеята на инициативата е всяка година да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти от българските висши училища, а мисията й е да популяризира постиженията на талантливите студенти пред българската общественост.
 
В конкурса участват близо 130 души. Участниците трябва да отговарят на определени критерии, отнасящи се до постигнатите резултати в областта, в която се обучават. Те трябва да докажат своите постижения, представяйки документи за постигнати резултати в научната, културната, спортната и др. дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.
 
Компетентно жури, в което са включени обществени личности, ректори, преподаватели, експерти от МОН и студенти, имаха нелеката задача да определят победителите. Призът „Студент на годината" за цялостен принос в развитието на студентските политики и на студентското самоуправление получи председателят на общото събрание на НПСС и студент в МУ- Варна, Борис Андонов и Главния секретар на НПСС за мандат 2011 – 2012г - Християн Даскалов.
Освен наградите, победителите получиха възможност за провеждане на стаж по своята специалност в различни фирми, бизнес организации и институции, чиито представители уважиха събитието.
 
На официалната церемония наградиха връчиха още: министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, областният управител на Перник Ирена Соколова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на НАОА проф. Боян Биолчев, началникът на кабинета на Министерството на труда и социалната политика Жасмина Мирчева, председателят на MoveBG Саша Безуханова, бригаден генерал Тодор Дочев, ректор на НВУ - Велико Търново, д-р Елена Перчинска от Александровска болница, естрадната изпълнителка Кристина Димитрова.
 

За контакти

02 4414 990