С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

НПСС поднесе венци и цветя за 1 ноември в София

НПСС поднесе венци и цветя за 1 ноември в София

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Делегация на Националното представителство на студентските съвети в Република България участва в церемонията по връчване на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий Хилендарски.
Председателят на НПСС – Даниел Парушев и представители на Студентските съвети от столицата участваха в тържественото поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий Хилендарски в София за Деня на народните будители.
Снимки от събитието
Венци и цветя за признателност към делото на народните будители от името на националната студентската общност поднесе и лично г-н Даниел Парушев - Председател на НПСС.
На 1 ноември – Дeнят на народните будители, всички се прекланяме пред делото на народните будители и просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.
Сред будителите на народния дух в България са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и други достойни българи.
Денят на народните будители се чества за първи път през 1909 година в Пловдив.
От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим. Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

За контакти

02 4414 990