С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

НПСС разговарят в Народното събрания за спортната дейност във висшите училища.

НПСС разговарят в Народното събрания за спортната дейност във висшите училища.

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Представители на НПСС обсъдиха проблемите на студентския спорт със заместник-председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Даниела Дашева (ПГ „Български възход“) в зала „Запад“ на Народното събрание. На срещата присъства и Гален Монев, народен представител и член на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание.
Тъй като и двамата сме университетски преподаватели, проблемите на спорта в университетите ни вълнуват и имаме намерения да входираме законови промени в два от законите, които го касаят - Закона за физическото възпитание и спорта и Закона за висшето образование, заяви Дашева. Според нея без съдействието на студентските съвети техните усилия няма да могат да се реализират напълно.
Снимки от срещата
Финансирането на университетския спорт е изключително важен проблем и не винаги само усилията на вашите ректори са достатъчни, за да могат да осигурят участието на отборите на университетите и висшите училища в спортно-състезателна дейност, каза Дашева. Според нея трябва заедно да намерят и друг механизъм, който допълнително да може да осигурява средства за финансиране на студентския, университетския спорт.
Освен финансирането, участниците в дискусията обсъдиха и въпроси, свързани със спортните стипендии, материалната база на университетите, мотивацията на студентите да практикуват спорт.
Председателят на НПСС – Даниел Парушев подчерта, че за националната студентска общност е много важно държавата да обърне внимание на развитието на спортната дейност във висшите училища. Според студентите спортната дейност в университетите трябва да бъде държавна политика, която да бъде подпомагана повече, от колкото е в момента.
Страните ще си партнират по инициативи за подобряване на спортната среда в университетите и ще работят по законови промени, с които да се гарантира устойчиво развитие на масовия студентски спорт сред студентската младеж.

За контакти

02 4414 990