С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Студентските съвети почетоха 169 години от рождението на Стефан Стамболов

Студентските съвети почетоха 169 години от рождението на Стефан Стамболов

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България – Даниел Парушев, представители на организацията и студентски съвети участваха в отбелязването на 169-тата годишнина от рождението на големия български политик и държавник Стефан Стамболов. Събитието се провежда по инициатива на академичната и студентска общност на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).
Снимки от събитието
Поредната година беше отбелязана със строения Почетен караул и Гвардейски духов оркестър, които посрещнаха началника на отбраната – Адмирал Емил Ефтимов.
Слово за величието на Стамболов прочете проф. Александра Куманова, съпруга на вече покойния проф. Милен Куманов от БАН – уникален учен, дал своя изключителен принос към историческата наука с изследванията си за живота и делото на Стамболов. Проф. Куманова подчерта, че „Стефан Стамболов е кръстопътен феномен за предводителство на българския народ. Той е еманация на българската нация и на българската държавност, на който днес отдаваме заслужена почит и признателност“.
Приятно впечатление направи присъствието на много обикновени граждани и гости на София – болшинството от които бяха млади хора – студенти.
Сред присъстващите се забелязаха президентът (2002-2012) Георги Първанов, Негово Преосвещенство Тивериополския Епископ Тихон, проф. Светлана Шаренкова, проф. Д. Иванов – изследовател на Стамболов, климатологът проф. Георги Рачев, журналистът г-жа Валерия Велева, бившият Министър на отбраната и почетен председател на ВМРО г-н Красимир Каракачанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ Ген.-майор Тодор Дочев, началникът на Института по отбрана към Министерството на отбраната полк. доц. д.н. Борислав Генов, Директорът и зам.-директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова и г-жа Ваня Аврамова, Председателят на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) г-н Даниел Парушев, придружен от студенти от УниБИТ, НАТФИЗ и УАСГ, Ректорът на Националната Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ проф. Николай Изов, Ректорът на университета по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова, изпълнителният директор на Четвърта МБАЛ София доц. д-р Аркади Иванов, д-р Анжела Димчева гл. секретар на Съюза на българските писатели, Директорът на II английски езикова гимназия д-р Емилия Лазарова, актрисата Деси Бакърджиева, Председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации г-н Божидар Станчев, Председателят на Сметната палата г-жа Горица Грънчарова, Директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма проф. Румен Драганов, Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова, г-н Огнян Стоичков – представител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и много други.
След изчитането на церемониалните слова, под звуците на гвардейския духов оркестър, бяха поднесени венци на признателност към делото на великия държавник Стамболов – от името на Председателя на Народното събрание г-н Вежди Рашидов, от Началника на отбраната, от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на туризма, Столична община, Национално представителство на студентските съвети в Република България, Националния съюз на трудово-производителните кооперации, Военна академия „Г. С. Раковски“, Института по отбрана към Министерството на отбраната, ВМРО, от УниБИТ и от Студентски съвет към УниБИТ и др.
Изпълнен беше химнът на Република България, а под звуците на Ботевия марш, присъстващите над 250 човека поднесоха цветя пред паметника на Стамболов.

За контакти

02 4414 990