С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Ръководството на НПСС се срещна с президента на Република България

Ръководството на НПСС се срещна с президента на Република България

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и обществена отговорност към бъдещето на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция днес с ръководството и членове на Националното представителство на студентските съвети. НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на правата и интересите на над 230 000 студенти, които се обучават в системата на българското висше образование.
Снимки от срещата
По време на срещата президентът Радев подчерта, че държавата е в дълг към младите хора, а развитието на обществото и икономиката изисква подготвени кадри от българското висше образование. Румен Радев посочи също така, че държавните инвестиции в тази посока са вложения в качеството на човешкия капитал у нас и в просперитета на страната ни. „Нелогично е да не може да се отделят достатъчно пари за висшето образование и студентите и не можем да очакваме качествено образование, което да се появи от само себе си“, посочи още държавният глава.
Студентите поставиха редица проблеми, с които се сблъскват в своето ежедневие като условията на живот в много от общежитията в страната, високите сметки за електроенергия, които се налага да заплащат, тъй като студентските общежития са със статут на небитови потребители. Повдигнати бяха също така въпроси, свързани с крайно недостатъчните места за специализация държавна поръчка за младите лекари, неравнопоставеност в получаването на стипендии за висок успех между различните университети, както и ниският размер на получаваните стипендии, за създаването на организация за участие на студентите в платени стажове и за адекватно заплащане на труда им при участие в различни научни проекти.
След края на срещата от НПСС връчиха на президента Румен Радев статуетка на Свети Георги Победоносец за приноса и активната работа на президентската институция със студентските организации.

За контакти

02 4414 990