С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Председателят на НПСС и представители на курсантите се срещнаха с министъра на отбраната

Председателят на НПСС и представители на курсантите се срещнаха с министъра на отбраната

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Министърът на отбраната Атанас Запрянов беше домакин на работна среща с Националното представителство на студентските съвети в Република България.
Председателят на НПСС – Ангел Стойков и представители на курсантите и студентите от Студентските съвети на Национален военен университет „Васил Левски“, Военна академия „Георги С. Раковски“, Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и Висше военноморско училище „Никола С. Вапцаров“ се срещнаха с министър Запрянов.
Участниците в срещата обсъдиха възможностите за подобряване на условията за живот и обучение на курсантите и студентите във висшите военни училища, както и възможността за използване на средствата за храноден и леглоден, които ползват студентите в държавните висши училища.
viber изображение 2024 05 07 16 53 16 499
В момента курсантите са с малко по-сложен статут и имат проблеми с ползването на средствата за храноден и леглоден, които се полагат на всички студенти от държавните висши училища, сподели пред представителите на министерството председателя на НПСС. Г-н Стойков отбеляза, че издръжката на курсантите и студентите от висшите военни училища се поделя между Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката и това е причината да бъдат неясни много въпроси, над които НПСС ще започне работа, за да бъдат изясни за бъдещите висшисти.
От НПСС поискаха по-устойчиво партньорство и съвместна работа по проблемите на курсантите и обучаващите се студенти във военните висши училища. Пред екипа на министър Запрянов беше поставен и въпроса за бюджетите на Студентските съвети. Към момента в някои висши училища не е ясно дали те разполагат с бюджет и каква е стойността му. Това трябва да се промени и обучаващите се трябва да разполагат с тези средства, за да развиват кръжоци, доброволчески и клубни дейности, коментира Ангел Стойков – председател на НПСС.
Министърът на отбраната пое ангажимент да бъдат разгледани обстойно всички поставени въпроси от студентите и да се търсят решения.

За контакти

02 4414 990