С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Откриха академичната година в УНСС

Откриха академичната година в УНСС

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България, Даниел Парушев, беше сред официалните гости на тържествената церемония за откриване на учебната 2022/2023 година.
Университетът за национално и световно стопанство откри своята 103-та академична учебна година. Тържественото откриване се проведе в аула „Максима“ като специален гост на събитието бе служебният министър-председател Гълъб Донев.

Продължава...

Приключи юбилейното ХХ-то издание на Летен университет

Приключи юбилейното ХХ-то издание на Летен университет

Над 500 студенти от 26 университета от страната се включиха в юбилейното ХX-то издание на Летен университет, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България.
Събитието се проведе в периода 4 - 10 септември 2022 година с любезното домакинство на к.к. Китен и премина повече от успешно в духа на всеобщо спортсменство и колегиалност като отлична демонстрация на непрофесионалния спорт сред студентите.

Продължава...

НПСС се срещна със зам.-министъра на отбраната

НПСС се срещна със зам.-министъра на отбраната

„Изграждането на нов тип лидери и командири изисква цялостна промяна във военното образование и е сред приоритетите на служебния кабинет на Министерството на отбраната. Процесът е комплексен и кореспондира с модернизацията на въоръжените сили, повишаването на социалния статус на военнослужещите и усъвършенстването на кадровия модел за тяхното развитие.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на среща с ръководството на Националното представителство на студентските съвети.

Продължава...

Украинските студенти и докторанти в България ще получат по 300 лева еднократна помощ

Украинските студенти и докторанти в България ще получат по 300 лева еднократна помощ

По настояване на Националното представителство на студентските съвети в Република България еднократна помощ  в размер на 300 лева ще получат украинските студенти и докторанти от българска народност, които следват във висши училища в нашата страна. Решението беше взето от правителството след изпратено отворено писмо на НПСС до институциите. 
Става дума за над 1000 украински граждани, обучавани в български университети. Заради войната и усложнената международна обстановка те не могат да бъдат подпомагани от своите близки и семейства в Украйна.
Средствата ще бъдат преведени на висшите училища съобразно броя на украинските студенти и докторанти с български произход, обучавани в тях.
Най-много – 183, се обучават в СУ „Св. Климент Охридски“. В Икономическия университет във Варна те са 153, а в ПУ „Паисий Хилендарски“ - 131.
Напомняме, че десетки университети подпомогнаха украинските студенти, които се обучават в България, като вече отпуснаха финансова помощ в размер от 300 лв. и опростиха задължителния наем за студентско общежитие.

Продължава...

Отпуснаха парите за докторантските стипендии от 1000 лева

Отпуснаха парите за докторантските стипендии от 1000 лева

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши кабинетът.
Средствата за увеличение бяха поискани от Национално представителство на студентските съвети в Република България към народните представители и повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.
Увеличението е свързано с по-високите разходи за издръжка на живот и влиза в сила от 1 юли 2022 г. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв., последните две вдигания на стипендията беше след искане на НПСС.

Продължава...

За контакти

02 4414 990