С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Позиция на Ръководството на НПСС

Позиция на Ръководството на НПСС

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Ръководството на Нaционалното представителство на студентските съвети принципно подкрепя всяка форма на граждански активизъм от страна на българските студенти, тъй като апатията и липсата на солидарност са сред най-големите проблеми на българското общество.
НПСС, като орган за защита на общите права и интереси на студентите и докторантите в Република България, съгласно чл. 73 а от Закона за висшето образование, отбелязва, че правото на протест, което се насърчава, не бива да бъде в ущърб на правото на обучение.Алма Матер е институция, която дава знания, която обучава. Демокрацията, свободата, истината и знанието не търпят вериги, а ги премахват.
 
Същевременно с това, трябва да бъде отбелязано, че ако има първопричина за създаването на определени трудности в учебния процес по повод на настоящите протести, то проблемът е в нестабилната обществено-политическа среда в страната, а не в студентите – протестиращи, или не. Студентите никога не са били проблемът, те са неговото решение! Докато това не бъде разбрано, страната ни няма да може да отбележи търсената политическа и икономическа стабилност и растеж.
 
С оглед на сложността и комплексиката на разглеждания въпрос, и наличието на редица, някои положителни, а други тревожни коментари по отношение на окупацията на висши училища в страната, Общото събрание на НПСС, обединяващо 51 висши училища, като върховен орган за управление на студентската организация, ще излезе със своя позиция на предстоящо заседание на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети.
 
Октомври 2013 година

За контакти

02 4414 990