С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Носителите на просвета за 2014 - студенти, учени, общественици

Носителите на просвета за 2014 - студенти, учени, общественици

Печат Е-мейл
(0 гласа)
На 20 май 2014 година, от 18:30 часа, на официална церемония в книжарница "Хеликон" - Витоша, Национално представителство на студентските съвети в Република България награди призовите места в националния конкурс "Носители на просвета 2014".
Конкурсът се организира за втора поредна година под патронажа на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, дмн.
Конкурсът цели да покаже и популяризира именно онези положителни събития, идеи, послания и личности в България, които свързваме с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.
 
Награди бяха връчени в пет категории:

1. Категория „Снимка" – авторски снимки, които изразяват авторовата интерпретация по темата „Носители на просвета 2014".
2. Категория „Кратко есе" – есе по актуален въпрос, свързан с темата на конкурса „Носители на просвета 2014". Обект на есето са послания, събития или други асоциации, които авторът прави с развитието на културата, образованието, науката в България – днес и за в бъдеще.
3. Категория „Те – носителите на просвета 2014" – номинация на личности от българската културна, образователна или научна общност.
4. Категория „Аз – носител на просвета 2014" – категория за насърчаване на положителните личностни и групови модели за поведение и подражание, базирани на собствения принос и индивидуалната отговорност.
5. Категория twitter-съобщение – конкурс за кратко съобщение до 180 знака в социалните мрежи Twitter или Фейсбук, което адресира темата за носителите на просвета днес, в България с интерпретация, избрана от автора.
По време на награждаването , всеки от участниците получи грамота за своя принос към българската просвета.
 
В първата категория бяха отличени трима кандидати:
1. Виктория Стоянова – УНСС
2. Александър Станчев - Професионална Гимназия по Стопанско Управление,Администрация и Услуги "Атанас Буров" – Силистра
3. Мирослав Димитров Димитров - Висше Училище Международен Колеж – Добрич
 
Във втората категория бяха наградени трима кандидати:
1. Михаела Маркова, УНСС
„Наша е отговорността да предадем през моста на поколенията най- ценното. Да им покажем, че истински щастливи можем да бъдем, когато откриваме онзи необятен свят, който се крие зад кориците на книгата, стояща на лавицата.
Аз няма да спра да мечтая и да се вдъхновявам от приказния свят, защото разбрах, че най-ценните бижута миришат на мастило. И няма нищо по- красиво от добре подбраният аксесоар –Просветата!"
Това е само част от обогатяващото есе, което предизвиква положителни чувства и разкрива пред нас една желана реалност. Едно по-различно виждане за заобикалящия ни свят. Начинът, по който е поднесен текста показва как един урок може да промени живота на човек и с негова помощ да се промени животът на останалите.
2. Ралица Искренова, студентка по медицина в Гърция
„Стряскащ е призивът на народния поет Иван Вазов. Към нас ли го отправя? Възрожденската публицистика извърши своята мисия като взриви спокойствието и робското търпение на българина. В следосвобожденското общество се настанява удобно пак безразличието, борческото чувство сякаш е заспало и сопотският творец намира за необходимо да го събуди. Нашето поколение имаме ли мисия, доволни ли сме от себе си, от състоянието, в което се намира Родината ни? Харесва ли ни жизненият стандарт, настоящата култура, закриването на села, демографският срив..."
Това есе ни разкрива една различна гледна точка на български и чуждестранни личности, познати за своето време, които са дали и със своето отношение, и със своя труд много на света. Застъпва се голяма част от българската култура и от постиженията на нашия народ. Нека не забравяме своята история, защото тя е нашият извор, от който можем да черпим вдъхновение и нека по-често се гордеем с това, че сме българи. Не можем да променим бъдещето, ако не се обърнем първо към миналото.
3. Теменужка Траянова, ученичка в 12 клас
„Всеки може да бъде носител на просвета. Само трябва да получи от някой, докоснал се вече до слънцето човек, онези семена и да опознае светлината. Тогава може да я предава напред. И нашата България ще бъде пак онази красива градина, пълна със слънчогледи. Аз ще ти подаря семенце от себе си. А ти?..."

С тези заключителни думи отново можем да кажем, че пред нас се описва една уж непоклатима реалност, която само ние можем да се опитаме да променим и „семената", които са ни дадени от нашите просветители са всъщност завещаното ни от тях. Това есе ни показва не само мечтата за по-добър свят, но и начини как да я реализираме. Съвкупността от сън и реалност предизвиква у нас колебание, което ни кара да се замислим дали всъщност самият сън не е реалност и обратното. Понякога истината не винаги е това, което виждат очите!
 
През 2014 година в Националния конкурс "Носителите на просвета" в третата категория "Те-носители на просвета", бяха отличени: Авторът на „Време разделно" акад. Антон Дончев, големият български актьор Стефан Данаилов, певицата Янка Рупкина, проф. дхн Ованес Мекенян, ръководител на „Лаборатория по математична химия" към Университет „Проф. д-р Асен Златаров", най-младият професор в България проф. д-р Дроздстой Стоянов, както и директорът и художествен ръководител на Академичен танцов театър "Черноризец Храбър" проф. Петър Ангелов.
 
В четвъртата категория „Аз – носител на просвета 2014" бяха наградени:
1. Сдружение "Българска история" – за проекта „ Българска история" - екип: Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев.
2. Факултетния студентски съвет към Биологически факултет при Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" за Националната студентска научна конференция „Екологията – начин на мислене".
3. Студентски съвет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" – за междуфакултетното състезание „Аз знам повече".
Изключително достойно се представиха и в тази категория.Проектите, които бяха отличени, спокойно могат да заемат първо място в своите области. За пореден път това е доказателство, че трудът на младите учени в България може да бъде възнаграден и нещата, с които се занимават и правят, да бъдат в помощ на страната и не само.
 
В петата категория „twitter-съобщение" бяха отличени :
1. Стефан Петров- Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Който просвета разпространява -
никога беден не ще остава!
Който за просветата нехае -
ще дойде време да се вае!
 
2. Светослава Димитрова- УниБИТ
Носител на #просвета! Човек, който вярва в българското слово; който с радост пише и чете на български и който и за миг не губи надежда!
3. Мария Берова
Замислили ли сте се как се е развивала скоростта на разпространение на идеите през вековете.
Тук няма нужда от дълги изречения. Нужно е само в кратко съобщение да се сподели мнение, което да е като просветление.

Конкурсът наистина показа онези личности, идеи и събития в България , които допринасят за културата на страната и ще продължаваме да ги подкрепяме към пътят им за просвета. Нека този пример, който ни дават и силата, с която ни зареждат да остане завинаги не само в нашите сърца, а тя да ни вдъхнови за промяната, която искаме да видим и за завета, който да оставим след себе си.

За контакти

02 4414 990