С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Ръководството на НПСС участва в честванията по случай 100 години от създаването на УНСС

Ръководството на НПСС участва в честванията по случай 100 години от създаването на УНСС

Печат Е-мейл
(0 гласа)

Представителна делегация на Национално представителство на студентските съвети в Република България поднесе венци и цветя по случай първото столетие от откриването на Университета за национално и световно стопанство.

Председателят на НПСС – Даниел Парушев, заедно със своите колеги Лидия Даскалова – зам.-председател на НПСС и представител на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Видин Кирков – гл. секретар на НПСС и председател на Студентски съвет на Медицински университет – гр. София, Симона Михайлова – член на изпълнителния съвет на НПСС и председател на Студентски съвет на Международно висше бизнес училище, Лора Крашевска – член на изпълнителния съвет на НПСС и представител на Университет по архитектура, строителство и геодезия и Живко Русев – член на постоянните комисии на НПСС и председател на Студентски съвет на Технически университет – София поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС.

Снимки от събитието

В своето обръщение към академичната и студентска общност, Председателят на НПСС – Даниел Парушев изказва пожелания от името на националната студентска общност към академичното ръководство, преподавателите и служителите на Университета за национално и световно стопанство.

„Столетната история на университета е повод за увереност и самочувствие. Продължавайте да полагате усилия в изграждането на една модерна Алма Матер, отговаряща на потребностите от иновативна образователна среда, изграждаща бъдещето на нашата нация.”, се казва още в обръщението на Председателя на НПСС.

На днешния ден през 1920 г. проф. Стефан Бобчев, първи ректор на университета, и 11 интелектуалци решават да бъде основан Свободен университет за политически и стопански науки. Създаден на 5 юли 1920 г. със заповед на министъра на просвещението Цанко Бакалов Церовски.

Със закон от 1940 г., обнародван в „Държавен вестник“, се трансформира в Държавно висше училище за финансови и административни науки, което през 1947 г. се преобразува във Факултет за стопански и социални науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1952г. е възстановена самостоятелността на висшето училище под името Висш икономически институт (ВИИ) и през 1953 г. с Указ 89, обнародван във в. „Известия“, се преименува във Висш икономически институт „Карл Маркс“. С Решение на 37-ото Народно събрание от 21 юли 1995 г. се преобразува в Университет за национално и световно стопанство (УНСС).


За контакти

02 4414 990