С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Венци и цветя на признателност към делото на народните будители поднесоха от НПСС

Венци и цветя на признателност към делото на народните будители поднесоха от НПСС

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Представителна делегация на Националното представителство на студентските съвети, заедно със Студентските съвет на УНСС, Технически университет – Габрово, Технически университет – София и УниБИТ участваха в поднасянето на венци и цветя пред паметника на Св. Паисий Хилендарски в столицата за Деня на народните будители.
Отбелязването на празника става възможно благодарение на организацията от страна на Националното представителство на студентските съвети, Столична община и Академия за иновации и развитие.
Снимки от събитието
Венци и цветя на признателност към делото на народните будители от националната студентската общност поднесе г-н Даниел Парушев - Председател на НПСС.
Цветя и венци поднесоха още г-н Мирослав Боршош - зам.-кмет по направление “култура, образование и младежки дейности” на Столична община, както и Акад. проф. д-р Иван Величков – Президент на Академия за иновации и развитие.
На този ден, 01 Ноември – Дeнят на народните будители, всички се прекланяме пред делото на народните будители и просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Делото, което е съхранило с годините духовността и нацията ни.
Сред будителите на народния ни дух са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и други достойни българи.
В историята на нашето съвремие е имало и трудни времена като днешните, в които от дистанцията на изминалите векове още по-убедително звучат думите на Васил Друмев: "Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина."
Денят на народните будители се чества за първи път през 1909 година в Пловдив.
От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим. Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

За контакти

02 4414 990