С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

НПСС с отворено писмо до висшите училища заради кризата в Украйна

НПСС с отворено писмо до висшите училища заради кризата в Украйна

Печат Е-мейл
(4 гласа)
Националното представителство на студентските съвети изпрати отворено писмо до висшите училища, за да поиска общи координирани действия за обучаващите се украински студенти в България.
В отвореното писмо от НПСС казват следното:
В изминалото повече от денонощие сме свидетели на безпрецедентна силова инвазия на представители на военните формирования на Руската федерация в Украйна. В рамките на това нахлуване на руски войски на друга територия животът на много граждани, сред които и такива с български произход, е застрашен и подложен на множество изпитания. Националното представителство на студентските съвети осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.
В тази ситуация като представители на академичната и студентска общност трябва да бъдем солидарни със случващото се и да подкрепим обучаващите се 1396 украински студенти във висшите училища на Република България.
Обръщам се към Вас от името на Националното представителство на студентските съвети в Република България, в качеството му на единствения законоустановен национален орган за защита интересите на студентите и докторантите, за да обединим своите възможности и усилия и да подадем ръка на обучаващите се студенти от Украйна във висшите училища в България.
Апелираме ръководствата на висшите училища да предприемат мерки в подкрепа към украинските студенти:
1) Да се осигурят общежития за тях и семействата им.
2) Да се преустанови заплащането на студентски общежития.
3) Да се предостави възможност за ползване на студентски общежития през целия период на кризата в Украйна.
4) Да бъдат освободени от семестриална такса за обучение.
5) Да се предостави опция за онлайн обучение при невъзможност за присъствена форма на обучение.
6) Да се предостави възможност за удължаване на семестъра с цел покриване на пропуснатия материал.
7) Да се даде възможност студентите да отсъстват 50% от учебното време през целия семестър.
8) Да се предостави възможност за допълнителна сесия за студентите и докторантите, засегнати от военните действия в Украйна.
9) Да се предостави достъп до учебни и методически материали на хартиен носител или техни електронни варианти.
10) Да се предостави достъп до допълнителни материали, които включват комплект от казуси и курсови работи, валидни само за текущия семестър, включително указания, изисквания за разработването им, както и примери за добре решени такива.
11) Съгласно ПМС №90, чл.9 да бъде отпусната еднократна финансова помощ в размер на 300 лева.
12) Всяко ръководство да бъде в тясно сътрудничество с тях и при нужда да оказва съдействие и подкрепа.
 
Обръщам се към Вас с молба да ни предоставите пълна информация за броя на студентите от Украйна, които се обучават във висшите училища.
 
Моля да изпратите съответната информация до 01 Март 2022 година на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Националното представителство на студентските съвети в Република България поддържа непрестанна връзка с Министерство на външните работи и ще окаже съдействие на всички колеги-студенти, които се намират в Украйна и искат да се завърнат в България.

За контакти

02 4414 990