С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Приключи юбилейното ХХ-то издание на Летен университет

Приключи юбилейното ХХ-то издание на Летен университет

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Над 500 студенти от 26 университета от страната се включиха в юбилейното ХX-то издание на Летен университет, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България.
Събитието се проведе в периода 4 - 10 септември 2022 година с любезното домакинство на к.к. Китен и премина повече от успешно в духа на всеобщо спортсменство и колегиалност като отлична демонстрация на непрофесионалния спорт сред студентите.

Снимки от събитието
На откриването на 4 септември от 20:00 часа на сцената на хотел „Грийн Парк“ бе традиционно запален огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите, с факел от Олимпийските игри. Водещи бяха студенти от Национална академия за театрално и филмово изкуство, а официални гости бяха Мария Ценова – зам.-областен управител на Бургас, д-р Димитър Германов – кмет на община Приморско, Николай Марков – кмет на Китен, проф. Цветана Стоянова – зам.-ректор на Университет за национално и световно стопанство и представител на Съвета на Ректорите, Сергей Миланов – изпълнителен директор на Студентски столове и общежития, доц. Драгомир Стефанов – административен директор на НПСС в периода 2007-2009 година, професор Кирил Андонов – пом.-ректор на Национална спорта академия „Васил Левски“.

Поздравителни адреси бяха получени от Румен Радев – президент на Република България, Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта, проф. Сашо Пенов – служебен министър на Образованието и науката, проф. д-р Мариана Мурджева – ректор на Медицински университет – Пловдив, проф. д-р Сава Димитров – ректор на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, проф. д-р Петър Христов – ректор на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и Студентски съвет към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Откриване завърши с изпълнение на „Моя страна, моя България“ на Антонио Дачовски, председател на Национална музикална академия.
Десет спорта, още два турнира по шах и белот и програма от интересни и практически лекции в четири поредни дни – така може накратко да се обобщи Летен университет 2022!
Студентите от различни университети в страната се състезаваха в дисциплините плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, водна топка, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже и стрийт фитнес, където демонстрираха отлични умения.

Обучителната част на тазгодишното издание също представляваше голям интерес за участниците. Проф. Цвената Стоянова, зам.-ректор на УНСС изнесе лекция на тема: „Дигитализация за учебния процес във висшите училища – идентификация и модел на управление“. В сферата за образование и обучения в страната и в чужбина бяха организирани срещи с Мариета Ферингтон и Деяна Иванова от Key4OZ: Your Bridge between Bulgaria & Australia, с Ирина Христова, собственик на Интеграл консулт на тема: „Образователни програми и възможности сред студентската общност“ и с Мария Темелкова, HR специалист от Интеграл консулт на тема: „Как да стартирам своето професионално развитие“. Обучителите Райчо Райчев и Тихомира Танева проведоха „Практическа сесия за множествена интелигентност, личностно развитие и себепознание“. Гвоздей в обучението беше лекцията за аварийно спасяване, организирана от МУ-Пловдив на тема: „Оказване на първа помощ при ПТП“.
Специална част от програмата тази година бяха вечерите на културно-масови мероприятия. На откритата сцена на хотел „Грийн Парк“ се осъществи прожекция на нашумелия български филм „Петя на моята Петя“, свързан с личността на бургаската поетеса Петя Дубарова. Не останаха очи от публиката, които да не се просълзят и сърца, които да не трепнат. В края на прожекцията студентите имаха възможност да разговарят с продуцента на филма Николай Урумов. Няколко вечери по-късно на сцената се качи актьорът Ники Станоев със своето Стендъп комеди шоу „Ники говори за музиката“. Отново имаше сълзи, но този път от смях. Проведе се и конкурсът Мис и Мистър „Студентско лято“ 2022г., където двойки от различните университети се състезаваха за първите места, изпъквайки с остър ум, знания, артистични и танцувални умения.

С тържествена церемония и награждаване на първенците в съответните спортове на 9 септември 2022г. от 20:00 ч. беше закрит "Летен университет 2022". Официални гости на закриването бяха проф. Сашо Пенов – служебен министър на образованието и науката, Крум Зарков – служебен министър на правосъдието, проф. Мария Нейкова – областен управител на Бургас, проф. Лиляна Вълчева – председател на ВОН – КНСБ, Димитър Германов – кмет на община Приморско, Николай Марков – кмет на Китен, проф. Кирил Андонов – пом.-ректор на Национална спорта академия „Васил Левски“. Поздравителни адреси бяха получени от Румен Радев – президент на Република България, Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта, Димитър Николов – кмет на община Бургас и проф. Д-р Мариана Мурджева – ректор на Медицински университет – Пловдив. Церемонията завърши с тържествена заря и последва изпълнение на поп изпълнителките Алекс и Влади.

Събитието се организира с подкрепата на курортен комплекс Китен, Медицински университет – Пловдив, Студентски столове и общежития – ЕАД, Община Приморско, Кметство Китен, Областна управа Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Национална спорта академия „Васил Левски“, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.
Лятото е закрито с една вълнуваща седмица, изпълнена със спортни надпревари, нови приятелства и много положителни емоции, които да заредят студентите от цялата страна за предстоящото им обучение през есента.

За контакти

02 4414 990