С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

НПСС партнира на НСА в кампания за безопасност на пътя

НПСС партнира на НСА в кампания за безопасност на пътя

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова откри първото издание на инициативата „Студенти за безопасност на пътя“, което се проведе на 19 април на полигона на Национална спортна академия в Студентски град. Сред партньорите на събитието беше и Националното представителство на студентските съвети, което беше представено от неговия председател Даниел Парушев.
Снимки от събитието 
По инициатива на студенти от специалността „Автомобилен и мотоциклетен спорт“ на НСА и с подкрепата на ресорни институции и организации, събитието отправи апел за отговорно поведение на пътя.
Инициативата се провежда на 19 април, за да привлече общественото внимание. На този ден преди 3 години, в катастрофа, причинена от млад шофьор, загина журналистът Милен Цветков.
За повече разум на пътя призова и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. Той припомни фаталните последствия от употребата на алкохол и опиати, които наред с несъобразената скорост допълват причините за черната статистика.
Сред официалните гости бяха също Теодора Иванова - председател на Държавната агенция за закрила на детето, Петър Бучков - зам.-министър на младежта и спорта, Емил Ганчев – зам.-министър на вътрешните работи, Димитър Здравков – началник на кабинета на министъра на образованието и науката, Петранка Недялкова - директор на Столичната организация на БЧК, Петко Горанов – кмет на район „Студентски“, Руслан Баждеков – зам.-кмет на район „Триадица“, ст. комисар Веселин Гетов - директор на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, комисар Николай Крушарски - началник Отдел „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ – СДВР, Красимир Димитров – директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, Михаил Кръстев – член на Съвета на настоятелите на НСА и др.
В демонстрация на пътен инцидент присъстващите младежи, студенти и ученици наблюдаваха как екип на Пожарна безопасност разрязва автомобил за максимално бърз достъп до пострадалите в него, а специалисти от Столичната организация на Българския червен кръст оказват първа помощ на „пострадалите“. Всички дейности бяха съпроводени с коментар на експертите, които не просто разясняваха случващото се, но даваха ценни съвети за това как да действаме, ако попаднем в ситуация на пътнотранспортно произшествие.
Особено интригуващи за публиката бяха симулаторите за челен удар и обръщане на автомобил през таван, както и Алко-очилата, симулиращи замъгленото зрение при употреба на алкохол до 0,8 промила и 1,5 промила, които направиха невъзможно изпълнението дори на елементарни физически дейности. Всички участници получиха специално създадения стикер с логото на кампанията и мото „Намали, живота запази!“
Събитието бе организирано от Национална спортна академия в партньорство със Столична община, Национално представителство на студентските съвети, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Държавна агенция за закрила на детето, Национална служба за охрана, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР- София и Столична организация на Българския Червен кръст.

За контакти

02 4414 990