С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Ръководството на НПСС се срещна с министъра на образованието и науката

Ръководството на НПСС се срещна с министъра на образованието и науката

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Представители от всички органи на управление на Националното представителство на студентските съвети в Република България се срещнаха на първа работна среща с проф. Галин Цоков, който беше избран за министър на образованието и науката в редовния кабинет, гласуван от 49-то Народно събрание.
В срещата от страна на НПСС участваха неговият председател – Даниел Парушев, Доротея Николаева – зам.-председател на организацията и представител на Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър“, членовете на Изпълнителния съвет – Виктория Палигорова – представител на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Йоана Йосифова – представител на Нов български университет, членовете на Контролен съвет – Мартин Първанов – представител на Висше училище по телекомуникации и пощи и Стелла Хаджиева от Стопанска академия „Димитър Ценов, съветниците на НПСС – Ангел Стойков от Университета за национално и световно стопанство и Станимир Бояджиев от Русенски университет „Ангел Кънчев“.
Снимки от срещата
Проф. Цоков и проф. Генка Петрова-Ташкова – ресорен зам.-министър по висше образование посрещнаха студентите изключително позитивно и с готовност да се запознаят с очакванията на младите хора.
В началото на разговора председателят на НПСС анонсира екипа си и представи пред новото ръководство на Министерство на образованието и науката дейността на НПСС и свършеното през последните години в рамките на водените от организацията политики в сферата на висшето образование.
От НПСС коментираха с министъра разходите за ВО и това, че към момента от БВП за образование се отпускат 0,4%. Студентите поискаха държавата да увеличи средствата за образование и това да бъде минимум 1% от БВП. От организацията настояват за вдигане на стипендиите за студенти и докторанти, както и за отпускане на средства за ремонт на студентски общежития.
Екипът на Парушев работи последователно в последните три години по политики за осигуряване на средства за ремонти на общежитията. От ръководството на НПСС не веднъж за изказвали мнение, че образованието на студентите и социалната среда на живот на младите хора трябва да стане приоритет на държавата, защото според тях образованието е най-добрата инвестиция, която може да направи държавата.
Представителите на българските студенти искат минимум 12 % ръст на увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв. От организацията напомниха, че преди две години са поискали увеличаване на докторантските стипендии и благодарение на последователната политика в момента те са 1000лв., или с 500лв. увеличение за последните две години. Ръководството на НПСС смята, че стипендиите на студентите и докторантите трябва да бъдат обвързани в съотношение с минималната работна заплата, а при вдигането й и стипендиите да се вдигат.
Студентите коментираха, че се забавя темпото на вдигането на субсидията за храноден и леглоден, които въпреки увеличението през последните години е вече крайно ниско, поради високата инфлация. От НПСС поискаха увеличаване и на спортната субсидия от 5 на 7лв за редовен студент. Според тях средствата за спорт във висшите училища са крайно недостатъчни и държавата следва да компенсира това.
Страните обсъдиха още и политиките на МОН по отношение на качеството на образование във висшите училища и ролята на студентите в процеса.
В края на срещата двете страни се разбраха, че ще бъдат партньор при формирането на политиките за образование и наука в мандата на министъра.

За контакти

02 4414 990