С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Приключи 21-то издание на Летен университет. Шампион е НСА

Приключи 21-то издание на Летен университет. Шампион е НСА

Печат Е-мейл
(0 гласа)
С официална церемония бе закрито 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет” в Китен. Събитието събра 40 български висши училища и повече от 600 участници.
Премиерът акад. Николай Денков участва в събитието. Той връчи „Купата на шампиона“, която тази година отиде при Националната спортна академия „Васил Левски“. На второ място се класира Медицинският университет – Пловдив. Наградата бе връчена от проф. д-р Генка Петрова-Ташкова. Акад. Лъчезар Трайков връчи купата на Тракийски университет – Стара Загора, който зае третото място в тазгодишното издание на „Летен университет“. На церемонията бяха наградени и отборите на висшите училища, разпределени в 12 спортни дисциплини.
Снимки от събитието
„Този ден е наистина специален за нас. В рамките на тези седем дни ние направихме едно уникално мероприятие, такова каквото не се беше случвало. Шестстотин човека се обединиха в една кауза, една идея – да бъдем сплотени, да се съберем на едно място 40 висши училища и да създадем нови приятелства. Тези дни бяха изпълнени с много хубави моменти, с много спортен дух. Фактът, че днес сме тук, ме прави изключително щастлив. Студенти организират за други студенти нещо, няма как да не бъдем горди. Благодаря ви колеги“, каза по време на церемонията Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.
„Вие сте пример как могат да работят една държавна институция, каквото е Министерството на образованието и науката, и една общност, каквато е Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Вие направихте едно малко чудо.“ С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към организаторите и участниците в 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет“ в Китен.
Премиерът изрази надежда да има повече такива общности. Той подчерта, че без диалог и без взаимно разбиране няма как да получим позитивни резултати. „Всеки път, когато се видя и говоря със студенти, се чувствам зареден с енергия. Това осмисля всички усилия, които полагаме, за да направим нещо полезно за вас“, заяви пред младите хора министър-председателят.
Националните летни студентски игри „Летен университет“ е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности. В тазгодишното издание участваха над 600 студенти в 12 вида спорт: футбол, волейбол, баскетбол, плажен тенис, плуване, лекоатлетическа щафета, плажна щафета, водна топка, стрийт фитнес и дърпане с въже, шах и белот.
Събитието се организира от Националното представителство на студентските съвети в Република България с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, „Банка ДСК“ АД, „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Медицински университет – София, Национална спортна академия „Васил Левски“ и със съдействието на СПОРТ ТОТО и ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ на Български спортен тотализатор, за подкрепата на българските спорт и култура. Домакин на събитието е хотел „Грийн Парк Китен“.

За контакти

02 4414 990