С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

Ръководството на НПСС почете 151 години безсмъртие на Васил Левски

Ръководството на НПСС почете 151 години безсмъртие на Васил Левски

Печат Е-мейл
(2 гласа)
Ръководството на НПСС и представители на студентските съвети в страната участваха в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата.
НПСС
Делегация на Националното представителство на студентските съвети поднесе венци и цветя от името на студентската общност в Република България по случай 151 години от гибелта на Васил Левски. Венци от името на студентската общност бяха поднесени във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград и Велико Търново.

НПССПредседателят на Националното представителство на студентските съвети – г-н Ангел Стойков и д-р Даниел Парушев – председател на НПСС в мандат 2020-2024 година, както и новоизбраното ръководство и колегите от студентските съвети раздадоха книги за Васил Левски на децата пред паметника на Апостола. Инициативата е във връзка с провеждане на национална кампания „Младите с малките“, организирана от Университет по библиотекознание и информационни технологии от 2019 година и припозната от националната студентска организация като национална инициатива през 2021 година . Представителите на студентската младеж се поклониха пред делото на Апостола на свободата по случай 151 години от неговото безсмъртие.
НПССРъководството на НПСС и представителите на студентската общност участваха в отслужената панихида в патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“.8
На 18 февруари 1873 г., след като преди това е бил арестуван при Къкринското ханче, българският революционер е обесен в покрайнините на София.
Васил Левски е лидер на Вътрешната революционна организация, идеолог на това, което по-късно ще се превърне в Априлското въстание, способен организатор и човек, който действително иска да види България като свободна и независима държава.
Васил Иванов Кунчев, както е истинското име на Апостола, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев и Гина Кунчева. Учи в родния си град, а след това и в град Стара Загора.
Първоначалният път пред него е този на религията като през 1858 г. се замонашва, приемайки монашеското име Игнатий. Година по-късно става дякон. Въпреки това обаче той е запленен от идеите за революция и освобождение на България, проповядвани от Георги Сава Раковски и през 1862 г. напуска манастира, за да постъпи в Първа българска легия в Сърбия.
Именно през този период произлиза прякора му Левски като според една от теориите за това е, че революционерът успява да прескочи голям и широк трап - успех, който другарите му приемат като "лъвски" скок.

За контакти

02 4414 990