С мисия за качествено образование!

НПСС Новини

НПСС партньор на националната кампания „Младите с малките“ за поредна година

НПСС партньор на националната кампания „Младите с малките“ за поредна година

Печат Е-мейл
(0 гласа)
Денят на детето беше повод отново студентската общност да подаде ръка на по-малките в пътешествието им към нови знания и детски мечти. Националното представителство на студентските съвети в Република България за поредна година беше партньор на националната кампания „Младите с малките“, която традиционно се провежда от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Събитието, което събра малчугани, родители и студенти се проведе на 01 Юни – Денят на детето на две локации. Над 700 комплекта с детски книжки, флумастери, цветни моливи и блокчета за рисуване бяха раздадени на децата в Пловдив и София.
Локациите на организаторите от НПСС и УНИБИТ бяха така добре разпределени, че да зарадват малчуганите и да дарят усмивки на всички тях.

Мястото в Пловдив не беше случайно подбрано и съвпадна с провеждането на Общото събрание на НПСС, което беше с домакин Медицински университет – Пловдив. Студентските лидери от над 32 висши училища посетиха Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги“, за да подарят усмивки на децата в Клиниката по педиатрия. Делегацията на НПСС посети четирите отделения на клиниката, за да подарят на децата пакети с подготвени блокчета, книжки с приказки и балони на децата. „Прекрасно е да виждаш детските усмивки и блестящите от радост очи на децата. Това е много вълнуващо изживяване и вярвам, че тази кампания ще продължи да докосва още повече млади хора, които да бъдат заразени с инициативата да даряват усмивка. Децата са най-голямото богатство на едно общество и трябва да пазим всяка едно детска усмивка и мечта“, каза председателят на НПСС – Ангел Стойков след срещата в отделението по онкология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги“. В София кампанията се проведе в Северен парк.
Денят на детето води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 година в Женева /Швейцария/. Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III до преврата му през 1944 година. Новото му отбелязване започва след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.
Инициативата на студентите от УНИБИТ за раздаване на детски книжки започва през 2019 година по предложение на тогавашния председател на Студентски съвет – Мария Гуркова, която е вдъхновена от желанието да създаде мост между младите и малките, използвайки любознателността и творческия потенциал на децата. „Младите с малките“ е национална инициатива, която се провежда за 6 поредна година. Кампанията се припознава за национална инициатива от 2021 година след като НПСС се включва активно със своето участие.

За контакти

02 4414 990